– efikasna detoksikacija organizma
– poboljšanje venske cirkulacije posebno kod proširenih vena i problema sa kapilarima
– prevencija i ublažavanju hipostatičkih otoka na nogama
– otklanjanje tegoba kod „umornih, teških nogu“
– bolja ishrana i regeneracija tkiva
– prevencija pojave i otklanjanje celulita
– poboljšanje ukupnog stanja imunološkog sistema

Presoterapija-limfna drenaža

Limfna drenaža je nezamenjiv terapeutski postupak za stimulisanje cirkulacije limfe, poboljšanje venske cirkulacije i detoksikaciju organizma. Ona takođe doprinosi boljoj ishrani i regeneraciji tkiva, otklanjanju viška tečnosti i jačanju imunološkog sistema.

Šta se postiže limfnom drenažom?

– efikasna detoksikacija organizma
– poboljšanje venske cirkulacije posebno kod proširenih vena i problema sa kapilarima
– prevencija i ublažavanju hipostatičkih otoka na nogama
– otklanjanje tegoba kod „umornih, teških nogu“
– bolja ishrana i regeneracija tkiva
– prevencija pojave i otklanjanje celulita
– poboljšanje ukupnog stanja imunološkog sistema

Šta je cilj limfne drenaže?

Suština limfne drenaže jeste stimulacija kretanja tečnosti iz međućelijskih prostora u limfne sudove, a zatim iz limfnih sudova i limfnih čvorova u venski sistem odnosno u cirkulaciju. Treba naglasiti da to nije masaža mišića, već vrlo specifičan postupak kojim se ispira i obnavlja tkivna tečnost u organizmu i koji treba dobro poznavati i pravilno sprovoditi da bi se ostvarile koristi za ceo organizam koje jedna ovakva procedura može da pruži.

Dobar protok limfe doprinosi dobrom zdravlju. Međutim, kao posledica neadekvatnog načina života, bez dovoljno kretanja, sa nepravilnom i neredovnom ishranom, bez dovoljno odmora i u gotovo stalnom stresu, limfni sistem biva preopterećen.
Usporena i smanjena cirkulacija limfe dovodi do nagomilavanja toksina u organizmu, usporava dostavu hranjivih materija ćelijama i metaboličke procese u njima, što dalje negativno deluje na funkcionisanje i stanje ćelija, a time i tkiva i organizma u celini.

Limfnom drenažom se postiže ravnoteža telesnih tečnosti u organizmu i bolje opšte stanje organizma. Korisna je i primjenjuje se u mnoge svrhe, a najbolji učinak daje u sklopu anticelulitnih tretmana i tretmana sa radiotalasnim (RF) procedurama, zatim u poboljšanju venske cirkulacije, kao i u tretmanima otklanjanja otoka (edema).
Važno je pri tome istaći da regenerišući efekti limfne drenaže nisu ograničeni samo na tkivo koje dreniramo, već i na duboka tkiva.

Kako se sprovodi?

Limfna drenaža se izvodi posebnom manuelnom ili aparaturnom tehnikom.
Primena limfne drenaže u oblasti estetske nege otpočela je relativno kasno, tek negde sredinom 20. veka. Od tada do danas nepobitno je dokazano da limfna drenaža nije samo jedna od uspešnih procedura u medicinskoj praksi već i jedna od vrlo efikasnih tehnika za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva u kozmetološkoj praksi. Drenažom se ubrzava protok limfe i krvi, dolazi do vazodilatacije s oslobađanjem histamina, izaziva se lokalna hiperemija, povećava se elastičnost i poboljšava izgled kože, ubrzava razmena materija i dolazi do opšte relaksacije i sedacije.
Njeno blagotvorno dejstvo se tu ne ograničava. Ona takođe ima povoljan efekat na nervni, zatim na mišićni i posebno na imunološki sistem.

Presoterapija – aparaturna limfna drenaža

U savremenoj estetskoj nezi, pored manuelne tehnike sve više i sve efektnije se primenjuje i aparaturna tehnika limfne drenaže korišćenjem specijalno dizajniranih aparata. Najčešće primenjivani oblik aparaturne limfne drenaže u aplikativnoj kozmetici jeste presoterapija.

Princip rada aparata za presoterapiju zasniva se na postojanju zatvorenog sistema, najčešće u obliku produženih pantalona, koje su izrađene od mekog plastičnog materijala, a u čijim zidovima se nalaze manžetne koje se u toku aplikacije u ritmičnim intervalima napumpavaju i vrše pritisak na kožu i tkivo ispod nje. Pri aplikaciji presoterapije manžetne se napumpavaju sukcesivno, prema utvrđenom softverski definisanom i vođenom redosledu, uvek prvo one postavljene na udaljene (distalne) delove tela, pa redom centripetalno prema središtu tela, tragom venskih i limfnih sudova. Segmentno povećenje i smanjenje pritiska od periferije ka centru izaziva ubrzanu vensku i limfnu drenažu.

Aparat koji koristi naš Centar je jedan od najmodernijih te vrste, koji prednjači u odnosu na druge novijom tehnologijom u estetskoj i sportskoj medicini i kozmetologiji.

Više o limfnoj drenaži (eng.) pogledajte na linku OVDE.